Bayer zet volop in op ToBRFV-resistentie. Huib Koerts, segment lead EMEA APAC De Ruiter™ bij Bayer, praat ons bij over de portfoliostrategie. Waar staat Bayer nu? En welke ontwikkelingen komen er nog aan.
De kracht van gestapelde resistentie
“We waren niet de eerste die resistente rassen op de markt introduceerde. Dit komt met name doordat we gekozen hebben voor het stapelen van verschillende resistentie-genen die elk op een verschillend moment gedurende de interactie tussen ToBRFV en de waardplant ingrijpen. Het is de verwachting dat zulke gestapelde resistentie langdurig stand zal houden tegen nieuwe ToBRFV-mutaties”, zo vertelt Huib. “Het inkruisen van meerdere resistentie-genen duurt langer en heeft zijn weerslag op de cultuurwaarde, maar we verwachten zo uiteindelijk een meer betrouwbare resistentie aan te kunnen bieden. Omdat we als marktleider een hoge standaard hadden, zien we nu dat een hoog resistentieniveau in onze nieuwe rassen samen gaat met goede agronomische prestaties.”
Winnen aan snelheid, zonder aan betrouwbaarheid in te leveren
Daarnaast heeft Bayer de aanpak rondom het testen en lanceren van producten onder handen genomen. Huib legt uit: “Door in een vroeg stadium te testen in onze quarantainekas in Wageningen en op meerdere locaties bij telers, leggen we een goede basis voor verdere marktintroductie. We willen hierbij aan snelheid winnen, zonder aan betrouwbaarheid in te leveren. Dit spanningsveld hebben we, denk ik, goed aan kunnen pakken door een brede inzet van in- en externe proeven bij telers en onderzoeksinstituten. In onze quarantainekas verkrijgen we een gedegen inzicht in het resistentieniveau van ons portfolio, en dat onder de meest extreme omstandigheden en hoogste virusdruk. Daarnaast helpt het veredeling bij het beter begrijpen van de genetische achtergronden en bij de versnelling van de ontwikkeling van resistente rassen met goede gebruikswaarde.”
Een breed en resistent portfolio
Kijkend naar het portfolio van Bayer De Ruiter™ is sprake van een flinke uitbreiding. “We introduceren in verschillende segmenten rassen die over een IR-resistentie beschikken. Zo is er de Strabini, een cocktail-pruimtomaat met een uitstekende gebruikswaarde die vergelijkbaar is met Strabena, de vatbare versie. Dan is er de Ferreira, een vleestomaat met de productie en grofheid van vergelijkbare vatbare rassen. Met dit ras zijn we marktleider in Noord-Amerika en Canada en we introduceren Ferreira nu in de belangrijkste markten in Europa. Bovendien hebben we de cocktail-trostomaat DRTC9517. Een ras met een resistentieniveau dat mee kan met de hoogste resistenties die momenteel beschikbaar zijn, en dat een goede productie en smaak laat zien.
Bovendien zijn en blijven onze onderstammen Maxifort, Equifort en DR0141TX de marktstandaard. Telers bevestigen dat kracht en uithoudingsvermogen de belangrijkste factoren zijn voor een succesvolle teelt. Dit wordt bevestigd in meerdere proeven die we gedaan hebben bij verschillende onderzoeksinstituten.”
Met vertrouwen de toekomst in
Huib kijkt vol vertrouwen naar de toekomst. “We zien dat onze aanpak gewerkt heeft en we beproeven nu rassen in elk segment waar we, op zowel agronomisch als resistentieniveau, een goede prestatie verwachten. Zo plannen we voor 2024 resistente rassen in zes verschillende segmenten in Cherry en Cocktail. De doelstelling is om in 2025 in elk segment een resistent ras beschikbaar te hebben. Zoals genoemd worden deze rassen tijdens de komende teelten getest op meerdere locaties, om zo een betrouwbare marktintroductie te garanderen.”