Het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) werd voor het eerst ontdekt in Israël in 2014 en later in 2015 in Jordanië. Sinds 2018 is het echter in toenemende mate geïdentificeerd in verschillende regio's wereldwijd.
De eerste tekenen van verspreiding van ToBRFV buiten het Midden-Oosten werden waargenomen in Mexico in 2018, wat resulteerde in een opvallende uitbraak. Deze uitbraak veroorzaakte grote zorgen bij regelgevers en de landbouwsector, waardoor zij prioriteit gaven aan bewustwording van de ziekte. In samenwerking met de Mexicaanse autoriteiten nam de zaadindustrie proactieve maatregelen om de situatie aan te pakken en pleitte zij voor preventieve maatregelen. Als gevolg hiervan meldde Mexico in 2019 geen gevallen van ToBRFV in de landbouwproductie.
ToBRFV kan gemakkelijk op verschillende manieren worden overgedragen, waaronder landbouwgereedschap, apparatuur, handen van werknemers, planten, water, de bodem/aarde en zelfs mensen. Als gevolg hiervan zijn detectiemethoden in de loop der tijd geëvolueerd, waarbij ze nauwkeuriger en gevoeliger zijn geworden om het virus nauwkeurig te identificeren. Het implementeren van strikte hygiënemaatregelen tijdens de productie en het inbouwen van meerdere controle- en inspectieprocessen zijn cruciale preventieve maatregelen om het virus onder controle te houden. Deze maatregelen spelen een essentiële rol bij het beperken van de verspreiding van ToBRFV. Als reactie op het virus werken tomaten- en paprikaveredelingsprogramma's actief aan het ontwikkelen van resistentie tegen ToBRFV. Deze ToBRFV -resistentie veredelingsprogramma's hebben tot doel de gewassen beter bestand te maken tegen het virus.